info@mecmove.se

Bälgar & Skyddsbälgar

Bälgar - Envecksbälgar

Utförande

Envecksbälgar, även kallade skyddsbälgar eller bälgar, är skyddselement som används främst för kullänkar som utför en vinkelrörelse. Eftersom envecksbälgar har begränsad axiell rörlighet, är de därför särskilt lämpliga för applikationer som kräver endast mindre rörelser.

Material

Nitril- och kloroprengummibas,
hårdhet ca. 50 Shore A.

Användningsområde

Envecksbälgar skyddar kullänkar från nedsmutsning och hindrar smörjmedel från att tränga ut. Vidare förhindrar de att skadliga element som smuts, damm och andra föroreningar kommer åt kullänkarna. Genom detta bidrar de till att förlänga livslängden på kullänkarna.

Funktionsområde

Medier: Mineraloljor och smörjfetter
Temperatur: Temperatur: -30°C till +100°C

Inbyggnad

När du installerar envecksbälgar är det viktigt att den rörliga bälgdelen inte kommer i kontakt med vassa kanter på kullänken eller omgivande maskindelar. Därför är det avgörande att säkerställa att bälgen inte utsätts för sådana kontaktpunkter. Detta förhindrar skador och säkerställer att bälgen fungerar korrekt över tid.

Montering

För att fästa envecksbälgen på kullänken bör du använda slangklämmor vid bälganslutningarna. Detta säkerställer en säker och tät anslutning och upprätthåller skyddets effektivitet.

Bälgar - Flervecksbälgar

Utförande

Flervecksbälgar, även kända som skyddsbälgar eller bälgar, är skyddselement som består av en veckad, rörlig bälgdel och en anslutningsdel i vardera änden för infästning. Dessutom kan de ha olika former, såsom koniska, cylindriska eller välvda, vilket ger flexibilitet i olika applikationer.

Material

kloroprengummi: CR
nitrilgummi: NRB
styrengummi: SBR
naturgummi: NR

Användningsområde

Flervecksbälgar skyddar axiellt rörliga stänger och maskinelement mot nedsmutsning, damm, stänk och väderangrepp. Dessutom tillåter flervecksbälgar radiella rörelser eller en kombination av dessa, vilket gör dem mycket mångsidiga.

Inbyggnad

När du installerar flervecksbälgar är det viktigt att den rörliga bälgdelen inte kommer i kontakt med vassa kanter. Skavning mot rörliga maskindelar måste även undvikas. Därför är korrekt installation avgörande för att säkerställa att bälgarna fungerar optimalt och inte skadas under drift.

Montering

För att skyddsbälgens funktion ska vara optimal krävs en omsorgsfull montering och en fast sits i infästningarna. Vidare kan detta i vissa fall säkras med slangklämmor, vilket ger en säker och stabil anslutning.